Гарын дорхи материалаар батга -наасаа салж болохнээ. Үүнд өргөст хэмхийг ногоо үрэгчээр үрж хоолны халбагаар гурвыг буцалсан усанд хийж 2-3 цаг байлгана. Дараа нь өргөст хэмхээ марлиар шүүж аваад зөгийн бал цайны халбагаар нэг хийж уустал нь сайтар хутгана.
Нүүрээ цэвэрлэсний дараа уусмалаасаа хөвөнд шингээж нүүрээ арчина. Хэрвээ батга үрэвссэн бол дараах аргыг хэрэглэнэ. Үүнд: Цэвэрлэж, сайтар угаасан түүхий төмсийг ногоо үрэгчээр үрнэ. 100гр төмсөн дээр зөгийн бал цайны халбагаар нэг удаа хийж сайтар хутгана. Бэлэн болсон түрхлэгээ марлин дээр 1см-ээс доошгүй зузаантай түрхэж нүүрнийхээ батгатай хэсэгт тавьж бинтээр бооно. 2 цагийн дараа уяагаа тайлаад нүүрнээсээ болгоомжтой хуулж авна. Ийм аргыг өдөрт хэд хэдэн удаа давтан хийж болно. Батгаа цэвэрлэхдээ нэг стакан ус буцалган шар дэрний навч нунтаглан нэг хоолны халбагыг хийж таглан 30 минут байлгана. Дараа нь цайны халбагын талаар нэг зөгийн бал хийж хутгаад бүлээнээр нь өдөрт 2-3 удаа нойтон жин тавих буюу шавшина.
Батгатай тэмцэхэд яагаад хөдөлгөөн болон нарны гэрэл тус болдог вэ?
Идэвхитэй хөдлөх, биеийн тамираар хичээллэх нь зөвхөн цусны судасны системийн ажиллагаанд төдийгүй хөлс ялгарахад ч түлхэц болдог. Бие организмаас гарах хөлстэй хамт шаар шавхдас бас ялгардаг. Нарны туяа нь давсалсан устай хослоод батгыг хатааж арьс өөрөө сэргэхэд нь дөхөм болдог. Эмийн сангаас та угаалганд зориулсан далайн давс худалдаж аваад усанд орохдоо усандаа хийж хэрэглэж болно. Энэ ч бас далайн усанд орж буй адил сайхан тус болно.
Батга арилгах -ад өөр юу тус болох вэ?
Өдөр болгон хоёр литр ус, шүүс эсвэл өвсний цай ууж байгаарай. Энэ нь бие организмаас шаар шавхдас гарахад дөхөм болно.
Гоо сайхнаа хадгалъя гэвэл ямар хоол хүнс хэрэглэх вэ?
Үсэнд – А,В2, В6, F, H Нүдэнд – А, В2 Шүдэнд – E, D Хумсанд – A, D, C
Арьс болон бүх бие организмд A, B, B12, E, F витаминууд сайн нөлөө үзүүлдэг.
Ямар витамин ямар хүнсэнд илүү их агуулагддаг вэ?
А: Элэг, өндөг, загас, аарц, сүү, жимс, лууван, улаан лооль
В: Элэг, сүү, өндөг, дрожж, улаан буудай, вандуй
В2: Сүү, аарц, өндөг, гахайн мах
В6: Элэг, бөөр, тархи, гадил жимс, үзэм, чавга
В12: Элэг, бөөр, өндөгний шар
С: Улаан өнгийн бүх төрлийн жимс, ногоо, өнгөт байцаа, ногоон вандуй
D: Элэг, загас, өндөгний шар, мах, ургамлын тос
E: Сүү, улаан буудай
F: Хатаасан жимс
H: Элэг, мөөг, самар, шоколад, сүү
SOURCE: www.103.mn